Učitavanje...


Naše Predstave

za
odrasle

PlanineZoranićev roman Planine, objavljen godine 1569. u Mlecima, prvi je hrvatski roman, i jedno od najvećih hrvatskih renesansnih književnih ostvarenja. Ujedno, po drugim svojim obilježjima, uz Hektorovićevo Ribarenje i ribarsko prigovaranje, Planine su i jedan od prvih putopisa u hrvatskoj književnosti. Sadržaj romana na tragu je brojnih motiva bliskih renesansnom poimanju svijeta. Međutim, odlazak Zorana u planine zbog nesretne ljubavi i njegovo nastojanje da u pastoralnom ozračju zaboravi svjetovne zablude i nađe lijek svojim ljubavnim jadima, što čini fabulu djela, samo je metafora i alegorija pod kojom se krije prava Zoranićeva želja: opjevati svoju hrvatsku domovinu, prikazati i njezine ljepote i njezine patnje: pastoralno-mitološki sastavnice djela, bez obzira da li su prezentne kao dio recentne književne mode ili pak kao iskaz piščeve osobne umjetničke imaginacije, zapravo su u službi autorova nastojanja za proslavljanjem domovine, ali tako da se ne izgubi veza s hrvatskom povjesnom realnošću.

Planine su doista jedinstvene u hrvatskoj književnosti zbog žarkog hrvatskog patriotizma kojim su prožete i koje se očituje na svakoj njegovoj stranici. Osobito je upečatljiva vizija perivoja od Slave gje pjesnik među vilama, zaštitnicama oljuđenih naroda, prepoznaje i vilu Hrvaticu koja mu se potuži da zbog nehaja i ne pomnje nemamo više djela na hrvatskom jeziku, te da se Hrvati svoga jezika sramuju i stide, služeći se tuđim jezicima. U tadanjim ratnim prilikama kada je zemlja pod mletačkom vlašću, a Turci navaljuju, Zoranić želi takvim porukama kod svojih sunarodnjaka zagovorom hrvatskog jezika jačati narodnu samosvijest. Pisac ima jasnu svijest o pripadnosti hrvatskom narodu i o neotuđivom pravu i pojedinca i nacionalne zajednice na slobodi.

Planine se naslanjaju na hrvatsku pjesničku tradiciju ali i imaju svoje brojne europske uzore. Djelo je pisano u stihu (rimovani dvanaesterac) i u prozi. Mnoge osobine djela plod su renesansnih shvaćanja života i umjetnosti, a osobita su vrijednost maštoviti opisi piscu bliske i prepoznatljive stvarnosti. Ipak, najveća je vrijednost Planina, što to djelo danas čini bliskim i prepoznatljivim suvremenom čitatelju, piščevo snažno i duboko nadahnuće domoljublja.

 
Dramatizacija i režija Marin Carić Glume
Asistent režije Milena Dundov Zoran: Zlatko Košta
Milost: Asja Rebac
Vila Hrvatica: Gabrijela Meštrović-Maštruko
Vila Latinka: Vjera Vidov / Tamara Šoletić
Vila Grkinja: Anđela Ćurković-Petković
Dinara, Stana: Sanja Zalović
Krka: Tamara Šoletić
Sladmil: Juraj Aras
Sidmoj: Zdenko Burčul
Slavgor: Dragan Veselić
Scenografija, lutke i kostimi Mojmir Mihatov
Lektor Nikica Kolumbić
Autor scenske glazbe Ivo Nižić prof.
Izvođač scenske glazbe Mješoviti pjevački zbor "Condura Croatica"
Scenski pokret Nives Šimatović Predovan, Sanja Petrovski
Scenska rasvjeta Ivo Nižić
Majstor tona Mate Petričević
Inspicijent Radojka Kozulić
Tehnička realizacija Mojmir Mihatov, Darko Petković, Marko Ivanov, Dragan Sinovčić, Robert Košta, Frane Papić
   FotogalerijaGdje smo?

Sokolska 1, 23000 Zadar,
Hrvatska

Tajništvo: 023/319-181
Marketing: 099/4951-496, 023/319-181
Tehnika: 099/4951-498
Fax: 023/311-122
E-mail: marketing@klz.hr, tehnika@klz.hr, tajnistvo@klz.hr
OIB: 05876658632


Dobrodošli na stranice Kazališta lutaka Zadar, vaš vodič u svijet čarolija!

Radno vrijeme blagajne:
Četvrtkom: 10:30 - 12:30 sati
Petkom: 10:30 - 12:30 sati
Sat vremena prije početka predstave
Blagajna telefon: 023/318-304

Cijena ulaznice: 4,00 EUR (30,14 kn)