Učitavanje...


Naše Predstave

5+

Knjiga o džungli (prema Rudyardu Kiplingu)Neka su umjetnička djela s nama tijekom cijeloga života: prate nas ili nas vode, prilaze nam ili nas pozivaju. Svaki je susret s njima nov i drugačiji, osobito kada su posredovana drugim medijima i novim kontekstima, koji uvijek donose i otkrivaju nove i drugačije perspektive. I zato su nam, iako smo upoznati sa sadržajem, likovima, često i sa „lektirnim“ i „enciklopedijskim“ crticama, uvijek izazovna i privlačna.

Jedno od takvih djela je i Knjiga o džungli engleskog nobelovca Rudyarda Kiplinga. U režiji Dražena Ferenčine egzotični oblici, zvuci i mirisi indijske džungle što prožimaju znalački ispričanu priču dobili su svoje mjesto među lutkama, svijetlima i daskama zadarskog Kazališta lutaka.

Knjiga o džungli labavo je strukturiran roman, odnosno zbirka priča o zbivanjima u životinjskom svijetu. Najpoznatije su priče koje povezuje lik dječaka Mowglija. Njega, koga su othranili i odgojili vukovi, čeka niz životnih izazova čije su pouke univerzalne i svevremene, a koje Kipling naziva Zakonom džungle. Taj je zakon zahvaćen na dvjema razinama: kao svemirski zakon, viša, neupitna, samorazumljiva istina i pravda te kao skup preskriptivnih i praktičnih pravila ponašanja. Neke će mu životinje pritom predstavljati izravnu opasnost pa čak i životnu prijetnju, druge će se pokazati kao istinski prijatelji i učitelji te kao duhoviti i dobronamjerni suputnici. Antropomorfne životinje (mudra pantera Bagheera, dobrodušni medvjed Baloo, nevrijedni i neradni narod majmuna, udav Kaa, opasni tigar Shere Khan i dr.) u duhu basne vjerno prate ljudske osobine i ponašanja, a odnosi u džungli po svemu su nalik onima u svijetu ljudi u koji se, nakon svih avantura, Mowgli vraća. Za opstanak u oba svijeta neminovno je imati otvorene oči i uši, dobre i vjerne prijatelje te pravične i nepopustljive učitelje.

Iako je prvenstveno namijenjena djeci, Knjiga o džungli, koja se može čitati i kao sociopolitička ili psihološka alegorija, u jednakoj mjeri govori i odraslima. Topla, mudra te izvrsno ispričana priča o susretu ljudskog i životinjskog svijeta sa svevremnim temama, motivima i odnosima koja otkriva i zagovara plemenite i uzvišene odlike ljudskog postojanja ne treba dodatno pojašnjenje zašto sada i ovdje, zašto za našu djecu, njihove roditelje, učitelje ,odgajatelje, zašto za nas sve. Zato da nas na razigran i poetski posredovan način uvede u tajne, ljepote i izazove odrastanja te da nas upozna sa „zakonima“ džungle. Ili da nas podsjeti na to.

Ana Prolić

 
Dramatizacija Gerold Theobalt Glume
Redatelj Dražen Ferenčina Mowgli: Vjera Vidov
medvjed Baloo: Josip Mihatov
pantera Bagheera: Gabrijela Meštrović-Maštruko
udav Kaa: Anđela Ćurković-Petković
Shere Khan i majmun Lui: Dragan Veselić
šakal Tabaqui i lešinar Chil: Sanja Zalović
vuk Akela: Zlatko Košta
vučica Raksha i majmunica Ellie: Tamara Šoletić
vuk otac: Juraj Aras
majmunčići: Hana Baraba, Gabi Šuljić, Tonka Klarin
vukovi: Anđela Ćurković-Petković, Dragan Veselić, Radojka Kozulić, Robert Košta
Prijevod Mirjana Buljan
Scenografija, lutke, maske, kostimi Mojmir Mihatov
Glazba Igor Karlić
Scenski pokret i koreografija Alen Čelić
Oblikovanje svjetla Ivo Nižić i Frane Papić
Inspicijent Radojka Kozulić
Majstor scene Robert Košta
Majstor tona Mate Petričević
Voditelj rasvjete Frane Papić
Tehnolog Darko Petković
Krojačica/izrada kostima Nataša Perović
Stolar Marijan Nižić
Rekviziter Dragan SinovčićFotogalerijaGdje smo?

Sokolska 1, 23000 Zadar,
Hrvatska

Tajništvo: 023/319-181
Marketing: 099/4951-496, 023/319-181
Tehnika: 099/4951-498
Fax: 023/311-122
E-mail: marketing@klz.hr, tehnika@klz.hr, tajnistvo@klz.hr
OIB: 05876658632


Dobrodošli na stranice Kazališta lutaka Zadar, vaš vodič u svijet čarolija!

Radno vrijeme blagajne:
Četvrtkom: 10:30 - 12:30 sati
Petkom: 10:30 - 12:30 sati
Sat vremena prije početka predstave
Blagajna telefon: 023/318-304

Cijena ulaznice: 4,00 EUR (30,14 kn)