Učitavanje...


Aktualno

09.05.2018.

Organizirani ciklus predstava kroz svibanj

U velikoj dvorani KLZ od 07.05. do 17.05. za vrtiće i osnovne škole kroz jutarnje i popodnevne termine održava se ciklus predstave "Knjiga o džungli". Predstava "Tri praščića" sa dvije izvedbe dana 12.05. gostuje u Dubrovniku u kongresnoj dvorani hotela Rixos Libertas. Predstava "Pale sam na svijetu" u tjednu od 21.05.2018.g. gostuje po vrtićima diljem Zadarske županije. Rezervacije termina i dodatne informacije možete dobiti na: marketing@klz.hr ili 099-4951-496.

24.04.2018.

Karlson s krova u sklopu showcase

Pozivamo vas dana 27.04.2018. u 18 h na predstavu "Karlson s krova" koja se izvodi u sklopu Showcase-a . Besplatne karte možete podići na blagajni Kazališta lutaka u radno vrijeme blagajne ( četvrtak i petak od 10:30-12:30) . Broj karata je ograničen.

23.04.2018.

Danas počinje 1. hrvatski Showcase kazališta za djecu i mlade i lutkarskih kazališta!

Kazališni Epicentar u travnju 2018. organizira prvi showcase kazališta za djecu i mlade i lutkarskih kazališta u Hrvatskoj pod nazivom «1st Croatian TYA and Puppet theatre Showcase» na kojemu će biti prikazano 13 predstava za djecu i mlade u produkciji deset hrvatskih kazališta i umjetničkih organizacija. Showcase će se održati u pet gradova (Varaždin, Čakovec, Osijek, Karlovac i Zadar), a osim što će domaća publika imati priliku vidjeti razne produkcije, na showcaseu će uz njih, predstave gledati i strani producenti raznih festivala i kazališta za djecu i mlade i/ili lutkarskih kazališta. U prosincu 2017. godine Kazališni Epicentar je raspisao natječaj na koji se prijavila nekolicina hrvatskih, a i stranih kazališta sa svojim produkcijama nastalim u zadnjih pet godina. Stručno povjerenstvo koje čine Miran Hajoš (predsjednik Kazališnog Epicentra), Romano Bogdan(predsjednik hrvatskog centra Assitej), Jasminka Mesarić (predsjednica hrvatskog centra UNIMA), Iris Pavić–Tumpa i Leo Vukelić, odabralo je trinaest predstava koje će publika imati priliku vidjeti u pet hrvatskih gradova u periodu između 23. i 27. travnja 2018. godine. Predstave koje će biti prikazane u tjednu prvog hrvatskog showcasea kazališta za djecu i mlade i lutkarskih kazališta su: „Deveta ovčica“ Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku, „Najbolji prijatelj“ Zorin dom Karlovac, „Wanda Lavanda“ GKL Rijeka, „Som na cilom svitu“- GKL Split, „Karlson s krova“- KLZ, „Nečisti i djevojka“ –KLZ, „2:14“ Kazalište Virovitica, „Kaštanka“ Kazalište Virovitica i KLZ, „A ko si ti“ Pinklec Čakovec, „S razlogom“ Pinklec Čakovec, „Moja obitelj i jedan jež“ Smješko Zagreb, „Trg ratnika“ UAOS, „Bija baja buf“ VRUM. KLZ ima čast kroz dva dana sudjelovati sa čak tri predstave dana 26.04.2018.g. u 20 h biti će izvedena predstava „Nečisti i djevojka“. Dana 27.04.2018.g. u 10 h predstava „Kaštanka“ te „Karlson s krova“ u 18 h. Ugostiti ćemo ansambl GKL Split koji će svoju predstavu „Som na cilome svitu“ prikazati u 12 h u velikoj dvorani HNK Zadar .

19.04.2018.

ART FORUM ZADAR - likovna kolonija u sklopu Županijskih dana

Povodom Dana planeta Zemlje, u sklopu Županijskih dana, u organizaciji Likovne udruge Art Forum Zadar, a pod pokroviteljstvom Zadarske županije i Grada Zadra u subotu 21. travnja 2018. godine s početkom u 9.00 sati započet će s radom na otvorenom humanitarna likovna kolonija čiji su sudionici likovni umjetnici grada Zadra i Zadarske županije. Po slobodnom izboru, osvarit će vlastite likovne teme, slikajući na otvorenom, u dvorištu Kazališta lutaka Zadar. Završena likovna djela bit će prezentirana na zajedničkoj likovnoj izložbi koja će biti popraćena katalogom, a otvaranje prodajne humanitarne izložbe za građane bit će u srijedu 25.travnja 2018. godine s početkom u 12.00 sati u Kazalištu lutaka Zadar. Sama izložba za zainteresiranu javnost trajat će tjedan dana od 25. travnja do 2. svibnja 2018. godine. Ovim putem organizatori i sudionici mole sve dobronamjerne građane da ovom prigodom pokažu humanost na djelu jer je sav prihod od prodaje likovnih djela namijenjen Caritasu Zadarske nadbiskupije, kao pripomoć djeci s poteškoćama u razvoju predškolske dobi. U očekivanju odaziva građana unaprijed se zahvaljujemo, uz srdačne pozdrave organizatora i svih sudionika.

18.04.2018.

5. MALI FESTIVAL VRTIĆA U SKLOPU ŽUPANIJSKIH DANA 2018.g.

5. MALI FESTIVAL VRTIĆA U SKLOPU ŽUPANIJSKIH DANA 2018. godine održat će se 23.04.2018. u Kazalištu lutaka Zadar s početkom u 17.30 sati. Tema ovogodišnjeg festivala SVIJET MAŠTE –ZEMLJA ČUDESA Igrajmo se u kazalištu Prema priči Lewis Carroll Alica u zemlji čudesa Radi se o prezentaciji dječjih dramsko-lutkarskih scenskih uradaka nastalih u sklopu radionica u zadarskim vrtićima. U prezentaciji i izložbi sudjeluju djeca pod vodstvom odgojiteljica u suradnji sa mentoricom i uz pomoć roditelja i ostalih djelatnika. Pedagoško edukativna suradnja: Dječji vrtić SUNCE: Ana Dunatov, ravnateljica Dječji vrtić ZVJEZDICE- Zemunik Donji: Sandra Milin Bajlo, ravnateljica Dječji vrtić RADOST: Marijana Miočić, ravnateljica Suradnice: Odgojiteljice za DV SUNCE: P.O.Jazine: Orjana Krstić, Silvana Sapun, Ivana Savanović, Anita Katuša P.O.Ciciban: Hanja Kresović, Mirjana Miočić, Lidija Bobić, Pjerina Sabo, Ana Katić P.O. Vladimir Nazor: Jelena Obad P.O. Višnjik: Mirjana Babajko, Ivana Kurta, Larisa Stanin, Indira Barišić, Ivana Tičić Odgojiteljica za DV Radost: P.O. Jadran: Zvjezdana Palčok Odgojiteljice za DV Zvjezdice- Zemunik Donji: Sandra Milin Bajlo, Davorka Stipić Čanković Seminar i festival osmislila i mentorski vodi kostimografkinja Marija Šarić Ban. GOSTI FESTIVALA Dječji zbor Kazališta lutaka Zadar Tintilinić, voditeljica Iva Mustać Klarić. Festival će biti otvoren izložbom dječjih radova, crteža, sliko-priča, lutaka, rekvizita nastalih kreativnim radom svih sudionika na dječjim radionicama u kojima djeca i odgojitelji prolaze proces nastajanja kazališne predstave od ideje do realizacije prema dječjim crtežima i idejama.

17.04.2018.

Showcase kazališta za djecu i mlade i lutkarskih kazališta

Kazališni Epicentar u travnju 2018. organizira prvi showcase kazališta za djecu i mlade i lutkarskih kazališta u Hrvatskoj pod nazivom «1st Croatian TYA and Puppet theatre Showcase» na kojemu će biti prikazano 13 predstava za djecu i mlade u produkciji deset hrvatskih kazališta i umjetničkih organizacija. Showcase će se održati u pet gradova (Varaždin, Čakovec, Osijek, Karlovac i Zadar), a osim što će domaća publika imati priliku vidjeti razne produkcije, na showcaseu će uz njih, predstave gledati i strani producenti raznih festivala i kazališta za djecu i mlade i/ili lutkarskih kazališta. Kazalište lutaka Zadar ima čast pokazati čak tri predstave "Nečisti i djevojka", "Kaštanka", "Karlson s krova". Raspored predstava možere pogledati na: www.klz.hr/raspored predstava

30.03.2018.

CIKLUS "NIKOMU PRAVO" ZA ORGANIZIRANI DOLAZAK VRTIĆA I ŠKOLA

ciklus nove predstave "Nikomu pravo" za organizirani dolazak vrtića i škola započinje 09.04.2018.g. i traje do 17.04.2018.g. Termini kroz jutro u 9:30 h i 11 h, a popodnevni termini po dogovoru. Rezervacije za organizirane dolaske na broj 099-4951-496.

29.03.2018.

Večernja scena - NAŠ RAZRED - polaznici Akademije dramske umjetnosti -Osijek

Redatelj: Jasmin Novljaković, doc.art. Asistent: Katica Šubarić, asisten Kostimi: Zdenka Lacina, predavač IGRAJU: Josipa Oršolić, Katarina Šestić, Lovorka Trdin, Zdenka Šustić, Antonia Mrkonjić, Mirna Oršolić, Marijan Josipović, Marko Capor, Gabrijel Perić i Lino Brozić Predstava je nastala u okviru kolegija Rad s partnerom (radnja) i uspješno je izvođena na ADU Zagreb, Marulićevim danima u Splitu i Međunarodnom kazališnom festivalu u Sibiu (Rumunjska). Tadeusz Słobodzianek NAŠ RAZRED Dana 10. srpnja 1941., za vrijeme njemačke okupacije, u slikovitom poljskom mjestašcu Jedwabno, smještenom usred prelijepih mazurskih jezera i šuma, dogodio se užasan zločin. Skupina mještana, Poljaka, zatvorila je skupinu svojih sumještana, Židova, u štagalj, polila ih kerozinom i žive spalila. Iako su istragu vodile poljske (komunističke) vlasti 1949. godine te strogo kaznile nekoliko počinitelja, a u razdoblju od 1960. do 1975. i njemačke, o užasnom se događaju šire počelo raspravljati tek 2000. godine kada je američko-poljski povjesničar Jan T. Gross objavio opsežnu monografiju znakovita naslova Susjedi. “Tada su se povjesničari bacili na posao, moralisti na moraliziranje, političari na kajanje ili proklinjanje. Zašto? Budući da je temeljni motiv na trenutke bijesne rasprave, rasprave golema dosega, bilo ustanovljenje krivnje. Krivnja, pak, u Poljskoj, zemlji koju je povijest osobito iskušavala, uvijek je dotad pripadala neprijateljima: Nijemcima, Rusima ili Šveđanima.” (Leonard Neuger) Rezultat je bio taj da je broj žrtava smanjen s Grossovih 1600 na nedvojbeno utvrđenih 340 i da se predsjednik Aleksandar Kwaśniewski, unatoč mnogobrojnim prosvjedima, u ime sunarodnjaka ispričao židovskom narodu, a jedino u čemu su se svi suglasili bilo je to da se zločin dogodio 10. srpnja 1941. u Jedwabnom. Sličnih je zločina, znamo, bilo i na našim stranama. U II. svjetskom, ali i posljednjem, koji smo ne baš sretno nazvali Domovinskim. Slično su tekle i rasprave, licitacije s brojkama, optužbe i protuoptužbe, isprike i njihova odbijanja. Krivnja je i u nas uvijek dosad pripadala isključivo neprijateljima. No, i mi smo počeli shvaćati da je ima i na nama. Naš razred je zato komad koji govori o konkretnom zločinu u mjestašcu Jedwabnom (iako ga autor nigdje ne spominje), ali i o svim zločinima u svim mjestima svijeta kojima su prolazili ratovi. Prolazili, a prolaze i danas. Tadeusz Słobodzianek (r. 1955. u Jenisejsku u Sibiru), poljski je dramatičar, dramaturg, kazališni redatelj i kritičar. Studirao je teatrologiju na Jagiellonskom sveučilištu u Krakovu. Kao dramatičar debitirao je 1980. komadom za djecu Jesenska bajka u Kazalištu W. Bogusławskog u Kaliszu, kao redatelj Osmedejom Mirona Białoszewskog u Kazalištu lutaka u Białystoku. Suosnivač je Teatra Wierszalin koji istražuje umjetničku baštinu pograničja europske civilizacije, a na stanoviti način nastavlja poetike Grotowskog i Kantora. Posljednjih godina vodi varšavski Laboratorium Dramatu, značajno kazališno, istraživačko i edukativno središte, koje koristi dramu kao medij za izgradnju društvenoga dijaloga. Naš razred napisan je 2008., a praizveden 2009. u National Theatreu u Londonu. Poljska praizvedba održana je 2010. u varšavskom Teatru na Woli. Iste godine komad je osvojio najvažniju poljsku književnu nagradu Nike, kao prvi nagrađeni dramski tekst u dvadesetogodišnjoj povijesti toga prestižnog priznanja. (Mladen Martić)

16.03.2018.

PREMIJERA PREDSTAVE

Ana Prolić NIKOMU PRAVO (prema motivima narodne pripovijetke Svijetu se ne može ugoditi) Režija: Ana Prolić Suradnik u režiji: Juraj Aras Suradnik za scensku igru: Damir Klemenić Glazba i tekst songova: Mate Matišić Likovno oblikovanje: Sanja Mrša Vukman Kostimografija: Anita Goreta Oblikovanje svijetla: Frane Papić Oblikovanje tona: Mate Petričević Priču o premetanju po magarcu igraju: Juraj Aras – u ulozi magaraca/ tumača Sanja Zalović – u ulozi mame Dominik Karakašić – u ulozi sina Anđela Ćurković Petković - u ulogama: starica u napuštenom selu, zabrinuta građanka, djelatnica, graničar, aktivist Irena Bausović - u ulogama: starica u napuštenom selu, zabrinuta građanka, djelatnica, graničar, aktivist Tamara Šoletić – u ulogama: starica u napuštenom selu, zabrinuta građanka, djelatnica, graničar, aktivist Radojka Kozulić – u ulozi inspicijentice Robert Košta – u ulozi scenskog majstora Izrada scenografije: Robert Košta Izrada kostima: Nataša Perović Tehničar tona i rasvjete: Marin Bakmaz Stolar: Marijan Nižić Inspicijentica: Radojka Kozulić Majstor scene: Robert Košta Ovo je jako važna priča. Ovo je priča o tome kako je teško biti i ostati svoj. Ali i o tome kako je to moguće. Ovo je priča o slobodi. Ovo je i priča o tome kako je bitno čuti i poštovati tuđe mišljenje, ali i o tome kako valja sačuvati, obraniti i poštovati i svoje. Priča je ovo o tome kako postoji više načina putovanja na magarcu ( i s magarcem). I o tome da su svi načini jednako pravi (ili jednako krivi), ovisno iz kojega ih se kuta gleda. Dakle, priča o slobodi. Ovo je priča o tome kako je lako suditi i osuditi. I o tome kako je lako prihvatiti osudu. Dakle, o slobodi. Ovo je priča o mami, sinu, magarcu i njihovom putovanju kroz sela, gradove, polja. O putovanju zbog putovanja. O putovanju zbog iskustva. Ovo je priča i o muhama koje zuuuje, dosadne su i guraju svoj nos tamo gdje im nije mjesto. I o repu koji ih tjera. O repu koji brani od ugriza. Dakle, o slobodi. Ovo je jako važna priča. Nastalo prema motivima narodne priče, Nikome pravo govori o želji da se udovolji okolini, pa i „cijelome svijetu“, kako bi se zadobila tuđa naklonost, potvrda o ispravnosti, te stvorio osjećaj prihvaćenosti, pri čemu dolazi do potiskivanja i odbacivanja vlastitih želja i stavova, a u konačnici i same osobnosti. U vremenu u kojemu smo sa svih strana napadnuti agresivnim „odredbama“- kako treba izgledati, kako se ponašati, kako treba misliti, kako provoditi vrijeme, koju vrstu jogurta treba piti - a koje nastojimo ispuniti kako bi se - po tuđim mjerilima - ostvarili, bili uspješni i sretni, ukalupljeni, uklopljeni i potapšani po ramenu, valja se podsjetiti do koje mjere poništavamo sami sebe. Jer, kako god okrenuli, nekomu neće biti pravo. Ana Prolić

16.03.2018.

Svjetski dan lutkarstva 21.03.2018.g.

Ove godine domaćin je Grad Osijek i Umjetnička akademija u Osijeku gdje će se tim podom i u sklopu LUTKOKAZA u utorak 20.03.2018. u 17 sati – UAOS, (svečana dvorana) predstaviti knjiga Aloisa Tománeka Vrste lutaka. Hrvatsku poruku napisala je Teodora Vigato. Zaposlena na Sveučilištu u Zadru na Odjelu za izobrazbu učitelja i odgojitelja i predaje Lutkarstvo i scensku kulturu, Medijsku kulturu te Stariju hrvatsku književnost. Objavila je brojne radove iz teorije i povijesti lutkarstva te obradila različite teatrološke teme iz starije hrvatske književnosti. Svoja promišljanja o kazalištu lutaka objedinila je u knjigama Svi zadarski ginjoli i Mile Gatara i zadarsko lutkarstvo. Slogan ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana lutkarstva je “Zajedno stvaramo pokret!”


Susret lutkara i lutkarskih kazališta Hrvatske SLUK - Zadar

Gdje smo?

Sokolska 1, 23000 Zadar,
Hrvatska

Tajništvo: 023/319-181
Marketing: 099/4951-496, 023/319-181
Tehnika: 099/4951-498
Fax: 023/311-122
E-mail: marketing@klz.hr, tehnika@klz.hr, tajnistvo@klz.hr
OIB: 05876658632


Dobrodošli na stranice Kazališta lutaka Zadar, vaš vodič u svijet čarolija!

Radno vrijeme blagajne:
Četvrtkom: 10:30 - 12:30 sati
Petkom: 10:30 - 12:30 sati
Sat vremena prije početka predstave
Blagajna telefon: 023/318-304

Cijena ulaznice: 25 kuna